Általában a tűzjelző berendezésekről

A tűzjelző rendszerek feladata a keletkező tűz lehető legkorábbi jelzése. A tűzjelző berendezés olyan önműködő jelző- és riasztórendszer, amely a megfelelő tűzvédelmi intézkedések (menekítés, a tűzoltóság értesítése, oltóberendezések indítása stb.) foganatosítása érdekében a tűzet kifejlődésének lehető legkorábbi szakaszában jelzi, és tűzriadó formájában megjeleníti. Mivel tűz esetén nem csak vagyoni kár keletkezhet, hanem emberéletek is veszélybe kerülhetnek, nem meglepő, hogy a tűzjelzőrendszerek telepítésére jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak mint a riasztókra.

A tűzjelző rendszerek feladata a keletkező tűz lehető legkorábbi jelzése. A tűzjelző berendezés olyan önműködő jelző- és riasztórendszer, amely a megfelelő tűzvédelmi intézkedések (menekítés, a tűzoltóság értesítése, oltóberendezések indítása stb.) foganatosítása érdekében a tüzet kifejlődésének lehető legkorábbi szakaszában jelzi, és tűzriadó formájában megjeleníti. Mivel tűz esetén nem csak vagyoni kár keletkezhet, hanem emberéletek is veszélybe kerülhetnek, nem meglepő hogy a tűzjelzőrendszerek telepítésére jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak mint a riasztókra.

Konkrétan a 54/2014 (XII.5) BM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat – röviden OTSZ – szabályozza a beépített tűzvédelmi berendezések tervezésével, telepítésével, kötelező karbantartásával szemben támasztott követelményeket.
A tűzjelző berendezést a vonatkozó jogszabályok szerint önkéntes alapon vagy hatósági előírás alapján kell létesíteni és ezek értelmében csak hatóságilag minősített berendezések alkalmazhatók. A tűzjelző berendezés létesítési tervének és használatbavételének szakhatósági véleményezésére a területileg illetékes katasztrófavédelmi vezetője, engedélyezésére a területileg illetékes katasztrófavédelmi, tűzvédelmi hatóság jogosult.

A tűzjelző rendszerek kiépítésének menete a következő:

a./ Tervezés: Tűzjelző rendszert a hatályos jogszabályok alapján csak szakképzett, és mérnöki kamarai tagsággal rendelkező tervező tervezhet. A tervezés során figyelembe kell venni az épület műszaki adottságait, a vonatkozó hatósági előírásokat, és a felhasználásra kerülő eszközök műszaki paramétereit. Meg kell határozni hogy az adott objektum tűzvédelmét, hagyományos, vagy analóg intelligens központtal, pontszerű, vagy vonali érzékelőkkel kívánja megvalósítani. A társtervezőkkel egyeztetni kell milyen vezérléseket – pl. klíma, légkezelő, tűzgátló ajtó, füstcsappantyú, lég utánpótlást biztosító ventilátorok, füstelvezető ablakok, liftvezérlés stb. – kell a központnak automatikusan elvégeznie. Az előzetes tervet egyeztetni kell az illetékes megelőzési előadóval.

b./ Létesítési engedély: Az elkészült terveket a helyi illetékes önkormányzati tűzoltóság szakvéleményezi, majd a helyi illetékes jegyző adja ki a tűzjelző létesítésére vonatkozó engedélyt.

c./ Telepítés: Tűzjelző telepítést, csak megfelelő szakképesítéssel, szakhatósági engedélyekkel és kamarai tagsággal rendelkező telepítő végezhet. A telepítés során a létesítési engedélyben meghatározott rendszert kell a hatósági előírások figyelembevételével kiépíteni, melynek utolsó lépcsője a rendszer beüzemelése, teljes körű tesztelés, műszaki átadása, és a kezelő személyzet oktatása. A rendszer nem tekinthető üzemszerűen beüzemeltnek míg az illetékes Tűzoltóság képviselője azt a helyszínen le nem ellenőrizte.

d./ Használatba vételi engedély: A területileg illetékes Katasztrófavédelmi szervezet ellenőrzi a terveknek megfelelő kiépítést, működőképességet, és hogy a rendszert használók megkapták-e a kezeléshez szükséges oktatást. Ha minden rendben, a szakhatóság hozzájárulása alapján a területileg illetékes katasztrófavédelmi szervezet vezetője adja ki a használatba vételi engedélyt.

e./ Kötelező karbantartás: A tűzjelző megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, ezért a használatba vételi engedély kiadásának feltétele egy megfelelő képesítéssel rendelkező céggel kötött érvényes, rendszeres karbantartási szerződés. Ennek meglétét már a hatósági műszaki átadás során ellenőrzi a katasztrófavédelem, és a karbantartások tényleges megtörténtét bármikor ellenőrizhetik, hiányosság esetén az objektum használatba vételi engedélyét visszavonhatják.

Tartalom megosztása:

Tisztelt Ügyfeleink!

Cégünk a jelenlegi járvány helyzetre tekintettel minden óvintézkedést megtett.

Ezen időszak alatt ügyeleti rendszerben fogunk elsősorban dolgozni. A helyszíni munkákat fokozott odafigyeléssel, megfelelő egyéni védőfelszereléssel és fokozott elővigyázatosság mellett folyamatosan ellátjuk.

Kérem ne vegyék udvariatlanságnak, ha kollégáink nem fognak kezet, illetve egyéb óvintézkedéseket is betartanak mindenki érdekében.

Az ügyeleti időszak alatt az irodában csak korlátozott ideig tartózkodunk kérdés vagy probléma esetén elektronikus úton a már ismert elérhetőségeken illetőleg az alábbi telefonszámon vagyunk elérhetők:

műszaki ügyekben: 06-20-332-7867
adminisztrációs ügyekben: 06-20-468-5069

Hibabejelentés
close slider
[]
1 Step 1
Hibajelentés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Kép feltöltése (a hibáról)
Kérjük, hogy írja le részletesen a hibajelenséget
0 /
Previous
Next
Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next