Kaputelefon rendszerek

A kaputelefon, mint a kapuautomatizálás egyik rendszer eszköze:

Az épületek automatizálása során egyik fontos feladat a biztonságtechnikában a be és kijáratok ellenőrzött és automatizált felügyelete. Ennek egyik legalapvetőbb eszköze a megfelelően kialakított kaputelefon rendszer, amely a kapuautomatizálásnak csak egy eleme, azonban sok esetben önállóan is alkalmazzák, bár ez utóbbi esetben pont az alapvető automatizálási – mint kényelmi – funkció sérül.

A kaputelefon rendszerek alapvetően két fő kategóriára oszthatók: audio- illetőleg videó kaputelefonokra. Azt gondolom a két rendszer közötti különbségről részletesen talán nem kell beszélnem. A két fő rendszeren belül is vannak osztályozások:

1./ Audio kaputelefonok:

a./ egyedi és kisközösségi rendszerek: Ezek általában 1-10 lakásig kialakítható kaputelefon rendszerek, amely analóg vagy digitális módon kommunikálnak. A rendszer alapvetően két fő egységből áll a kültéri egység illetőleg a beltéri un.lakáskészülék. A kültéri egység általában vandálbiztos kialakítású és moduláris felépítésű, mely révén rugalmas rendszer kialakítást tesz lehetővé. Ezekhez különböző kiegészítő egységek csatlakoztathatók, mint pl. kódzár, új névtábla. A beltéri egységek esztétikus kialakítású telefonkagylós vagy kéznélküli egységek, amelyek kapunyitó gombbal is rendelkeznek. A tápellátást önálló moduláris – esetenként C sínre szerelhető – tápegység biztosítja. A vezeték kiépítés un 4+1+n eres a kül és beltéri készülékek között és 2×1 eres a tápellátás és a mágneszár között.

b./ közösségi kaputelefon rendszerek: Ezek általában két vezetékéren működő digitális rendszerek, amely egy kültéri egységből és beltéri lakáskészülékekből állnak. A kültéri egység itt is moduláris felépítésű, amely tartalmaz egy nyomógombos kódzáras LCD kijelzős névtáblás kültéri egységet, amely még kiegészíthető beépített proxy kártya olvasóval. Ez utóbbival a lakók a saját kártyájuk felmutatásával kód nélkül juthatnak be a bejárati kapun. Egy rendszer 255 lakásig bővíthető.

2./ Videó kaputelefonok:

a./ egyedi videó kaputelefon: Általánosságban egy kültéri egységet tartalmaz és egy vagy két beltéri készüléket. A kültéri egységek különbözőek lehetnek a beépített kamera tudásszintje kialakításának módja függvényében. Megkülönböztetünk fekete-fehér vagy színes kamerás kültéri egységet, illetőleg optikája szerint lehet tűoptikás, vagy normál optikás. Ezen kívül vannak változatok amelyek kamera modulja fixen rögzített de rendelhető vízszintesen és függőlesen dönthető kivitelben is. Ez utóbbi arra szolgál, hogy a megfelelő látószöget be lehessen állítani vele. Kérhetünk olyan kültéri egységet, amely beépített infra megvilágítóval is rendelkezik, annak érdekében, hogy a sötétben is megfelelő megvilágítású képeket kapjunk.
A beltéri egységek is igen sokrétűek. Az egyik lehetséges változat a hagyományos telefonkagylós kivitel, illetőleg a kéz nélküli kivitel. Ezen belül lehetnek színes és fekete-fehér kijelzős beltéri egységek. A beltéri egységekhez un. memória modulokat is illeszthetünk, amelynek lényege, hogy minden becsengetésről egy-egy felvételt készít, amit eltárol. Lehetőség van egy kültéri egységhez két esetleg három beltéri egységet csatlakoztatni.

b./ kisközösségi videó kaputelefon rendszer: Jelenleg csak kétlakásos videó kaputelefon kapható, azonban több ilyen rendszer egybe kapcsolásával nagyobb közösségi rendszer is kialakítható a megfelelő kábelezés kialakításával.

3./ Telefon kisközpontok kiegészítése kültéri kaputelefon egységgel:

Több olyan kis és közepes méretű telefonközpont is kapható, amely kialakításánál fogva alkalmas kültéri kaputelefon egység fogadására. Előnye nem kell külön hálózatot kialakítani, így a belső telefonhálózaton bárhol fogadhatjuk a kaputelefon hívását, nem kell a külön önálló készülékhez elmenni. Másik előny a gazdaságosság, hiszen nem kell önálló kaputelefon rendszert vásárolnunk meglévő kis központunkat csak egy kültéri egységgel kell kiegészíteni.

Tartalom megosztása:

Hibabejelentés
close slider
[]
1 Step 1
Hibajelentés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Kép feltöltése (a hibáról)
Kérjük, hogy írja le részletesen a hibajelenséget
0 /
Previous
Next
Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next