Tanácsok a betörések megelőzéséhez

Az embereknek biztonságban kell érezniük magukat otthonaikban. A betörők nagy hatással vannak az emberekre, ha az emberek már nem tudják biztonságukat megőrizni. A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogyha valaki egy bűncselekmény áldozatává vált, számára nagyobb az esély arra, hogy ismét azzá váljon. Ezt nevezik ismétlődő áldozattá válásnak.

Ne feledje!
A betörések gyakran az alkalomnak köszönhetők.
A lehetőségek csökkentésével jelentős változás érhető el.

Az alábbiakban néhány fontos tanácsot kívánunk megosztani Önökkel:

Ajánlások a betörések megelőzésére:

 • A betörések nagy részét a délelőtti órákban és éjszaka követik el. A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (zárak, rácsok) és elektronikus (riasztók) védelem együttes kialakítása.
 • Az idős emberek idejük nagy részét otthon töltik, így őket ez a bűncselekmény leginkább akkor fenyegeti, ha hosszabb időre elutaznak. Erre az időszakra célszerű az említett technikák mellett más módszerekkel is biztosítani a fokozott védelmet.
 • A postaládákban felgyülemlett reklámújságok, szórólapok jelzésként szolgálnak a betörők számára, ezért tanácsos megkérni egy megbízható szomszédot, ismerőst, hogy naponta ürítse a postaládát.
 • Szintén ajánlott, ha naponta – főként az esti órákban – egy ismerős elmegy a lakásba, szellőztet, felkapcsolja a villanyokat, ezzel is jelezve, hogy a lakás nem üres.
 • Ha van rá lehetőség, szereltessenek fel időzített kapcsolót, ami az előre beprogramozott időpontokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a televíziót, rádiót azt a látszatot keltve, hogy a lakók otthon tartózkodnak.
 • Ha van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutaznak.

Általános bűnmegelőzési ajánlások:

 • Célszerű értékarányos lakásbiztosítást kötni, valamint a műszaki cikkek gyártási számát feljegyezni. Az értékeikről, festményeikről készítsenek fényképet, a nagyobb értékeket tárolják bankban vagy széfben!
 • Idegeneket ne engedjenek be a lépcsőházba! Ha valaki be akar menni, kérdezzék meg, kihez jött, és kérjék meg, hogy használja a kaputelefont!
 • A következő technikai megoldással biztonságosabbá tehetik az életüket: A bejárati ajtó mellett két kapcsolót helyeznek el, az egyikkel a lépcsőházi világítást lehet felkapcsolni. Ennek előnye, hogy nem kell a sötét lépcsőházba belépni, valamint ha kinéznek a kitekintőn, láthatják, ki van az ajtó előtt. A másik kapcsoló a támadásjelző, melyet megnyomva bekapcsol egy sziréna az ajtó közelében, az ajtó felett pedig villogni kezd a jelzőfény.
 • Ha haza érkezéskor az ajtót, ablakot nyitva, betörve találják, ne menjenek be egyedül, mert a betörő még bent tartózkodhat a lakásban, és a megszerzett értékek védelmében támadólag léphet fel!
 • Javasoljuk, a lakóközösség fogjon össze a fokozott biztonság elérése érdekében, és az egymásra való nagyobb odafigyeléssel javítsák közvetlen környezetük biztonságát.
 • A lakosságtól időben érkező, bűncselekmény elkövetésére utaló jelzések nagymértékben segítik a rendőröket az elkövetők elfogásában.

Ajánlások a besurranásos lopások megelőzése érdekében:

 • A besurranásos lopásokat jellemzően éjszaka követik el, de természetesen nappal is előfordulnak, elsősorban családi házaknál és földszinti lakásoknál.
 • Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani.
 • Az értékeket ne hagyják elől, zárják el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Ha rajtakapnak egy besurranó tolvajt, a helyzetet mérlegelve gondolják át, hogy szembeszállnak-e vele.

Tartalom megosztása:

Hibabejelentés
close slider
[]
1 Step 1
Hibajelentés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Kép feltöltése (a hibáról)
Kérjük, hogy írja le részletesen a hibajelenséget
0 /
Previous
Next
Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next